Ongeveer zes keer per jaar zijn er in Tiny Showroom exposities te zien van verschillende makers, kunstenaars, ontwerpers, fotografen... Steeds wordt het kleine interieur van de 'Tiny' anders ingevuld, elke expositie is weer een andere beleving.

Hieronder vind je de expositieagenda - die in de loop van de tijd ook een archief wordt van wat te zien was in Tiny Showroom. 

 

Blijf op de hoogte van nieuwe expo's en geef je op voor de nieuwsbrief via info@tinyshowroom.nl 

Wil je in de Tiny Showroom exposeren en heb je daar een vraag over, gebruik dan ook het genoemde e-mailadres.

Agenda 2022/2023

(zelf)portretten van fotograaf Eep Seeber

Eep Seeber is portretfotograaf en richt zich vooral op (zelf)portretten waarin het thema 'identiteit' vaak terugkomt. Veel van de geportretteerden zijn mensen uit de LGBTI+ gemeenschap waar hij zich ook thuis voelt. 

'Mijn zelfportretten zijn een zoektocht naar identiteit. Hoe word je gezien als je niet in het 'normale' beeld past? Hoe ver kan ik gaan en toch als mens gezien worden? Mijn gezicht is niet herkenbaar in deze serie. Betekent dit dat je niet beoordeeld wordt op basis van het uiterlijk? Zet het je aan het denken? Weet je echt waar je naar kijkt? Of leidt dit tot een (voor)oordeel?'

De maskers die Eep voor zijn zelfportretten maakt zijn de residuen die na het fotograferen achterblijven, een aantal zullen op de expositie te zien zijn - naast natuurlijk de zelfportretten.

 

Expositie portretten van Eep Seeber. Tiny Showroom. 7 t/m 21 Mei.

Zaterdag en zondag van 14u tot 16u. Van maandag t/m vrijdag op afspraak: 06 81 91 72 18

De opening is op zondag 7 mei, om 14u.

Zie meer werk van Eep Seeber op eepphoto.com

Luister ook naar het Tiny Radio interview: aflevering #13

 

BORDUUR-BOOMWORTELS van Irene Bruns

Irene Bruns haar grootste inspiratie is de natuur. En die natuur, dat weten we allemaal, lijdt: landschappen veranderen, de verstedelijking rukt op. Irene maakt er melancholieke collages over: kusten vol aangespoeld plastic, vrachtwagens afgeladen met omgehakte bomen, een landschap van windmolens... Ze past verschillende technieken toe. Handwerken, zoals borduren of punniken, hoort daar ook bij. Met elke steek prikt ze de natuur steviger vast op het canvas en geeft het wortels, opdat het niet verloren gaat. En dat geeft de kijker weer hoop.

 

Irene Bruns studeerde theatervormgeving aan de Rietveld academie en is ook dichter.

 

Expositie Borduur-boomwortels van Irene Bruns. Tiny Showroom. 15 t/m 30 april.

Zaterdag en zondag van 14u tot 16u. Van maandag t/m vrijdag op afspraak: 06 81 91 72 18

De opening is op zondag 16 april, van 16u tot 18u.

FOTOTUIN van buurtgenoot Helen

Voor de verandering geen expositie in Tiny Showroom zelf, maar op een locatie om de hoek: de Tuttifrutti Buurttuin. Buurtgenoot Helen is vrijwilliger bij deze tuin. Urenlang plukt ze onkruid weg, zittend op haar knieën. Maar als het werk gedaan is maakt ze, gewoon met haar mobiel, foto’s van de bloemen en planten. Met de lens duikt ze diep in de structuren van al het groen en laat ons zo het wezen van de planten zien. ‘Ik fotografeer mijn eigen verwondering’ zegt ze zelf. Wij móesten daar wél een kleurrijke expo van maken. FOTOTUIN fleurt je helemaal op, in dit grijs jaargetij!

Beluister hier het Tiny Radio-interview met Helen (aflevering #12)

 

De feestelijke opening is zaterdag 25 februari van 16u tot 18u. Daarna is FOTOTUIN permanent te zien. Kom langs en kijk rustig rond!  Voel je welkom bij dit buurtinitiatief! De buurtuin ligt aan de Rozijnenstraat.

 

FOTOTUIN is een initiatief van Tiny Showroom en de Tuttifrutti Buurttuin samen

Foto-expositie 'Grundformen' van Nico Bick

Als de afwas toch eens af was! Sinds jaar en dag doet autonoom fotograaf Nico Bick zijn vaat met de hand, van afdrogen houdt hij niet. Op zijn afdruiprek creëert hij van serviezen en keukenspullen vernuftige stapelwerken. Deze bouwwerken legt hij vast met zijn analoge camera – een 4x5 inch technische camera, voor wie het weten wil. Elke grote afwas wordt zo gedocumenteerd, al sinds maart 2020. Zijn expositie in Tiny Showroom bestaat dan ook uit maar liefst 137 (!) beelden die op het oog identiek lijken maar allemaal anders zijn. En dat maakt van een gewoon huishoudelijk werkje iets heel spannends om naar te kijken: afwas om van te genieten. ‘Grundformen’, noemt hij de indrukwekkende serie zwart-wit beelden.

In samenwerking met schrijvers en dichters wordt  van ‘Grundformen’ een meerstemmige publicatie gemaakt. Een eerste aanzet daarvoor kun je eveneens in Tiny Showroom bewonderen. De zogenaamde leporello heeft tekstbijdragen van Severine Amsing, Klaske Oenema, Ingrid Oosterheerd en Nyk de Vries. 

 

Foto-expositie 'Grundformen', van Nico Bick. Tiny Showroom. 19 November t/m 4 December.

Zaterdag en zondag van 14u tot 16u. Van maandag t/m vrijdag op afspraak: 06 81 91 72 18

Dette Glashouwer,  'Dying is Absolutely Safe' 

Op Allerzielen (2 november) herdenken we de doden. Voor deze thuis-voorstelling heeft Dette alles rond de dood diepgaand bestudeerd: van knekelveld-meditaties tot middeleeuwse dodendansen. Ze maakte kennis met de Tibetaanse Bardo's en andere hiernamaals. Daarnaast was ze vrijwilliger in Hospice Amsterdam Zuidoost, een plek waar intercultureel gestorven wordt.

Dying is Absolutely Safe is een bewustzijnsverruimend voorstelling over wat ons allemaal boven het hoofd hangt!

Eindregie: Moniek Merkx

PS Als je wilt kun je in de Tiny Showroom, voor de voorstelling, een kaarsje branden, voor wie dan ook

 

Huiskamervoorstelling: 'Dying is Absolutely Safe'  2 November 20u 

Japanese Knotweed: Non-Human Agency. Catherine Emily van Olden

Online workshop, zondag 6 november,  14u - 17u

Er wordt gesproken van een plaag van maar liefst 16 voetbalvelden groot, de gemeente Amsterdam trok er 8,2 miljoen voor uit om het te bestrijden, we hebben het over een plantje: De Japanse Duizendknoop.

Aan de hand van een on-line workshop laat kunstenaar Catherine Emily van Olden je de schoonheid van de invasieve plantensoort zien. En ze vertelt over de geschiedenis van de ‘Fallopia Japonica’, waardoor blijkt dat we dit plantendrama ook een beetje aan de ijdelheid van de koning hebben te danken…

Door deze creatieve on-line workshop, waarin je een klein boekje maakt, leer je de Japanse Duizendknoop beter kennen.

Inkt en papier krijg je van ons, de workshop - die je thuis achter je computer kan volgen - is gratis.

Geef je tijdig op via info@tinyshowroom.nl , dan laten we je zo snel mogelijk weten hoe het in zijn werk gaat.

 

Van 1 t/m 6 november is ook de installatie in de Tiny Showroom te zien, die Catherine Emily van Olden maakte.

Zaterdag en Zondag van 14u tot 16u. Dinsdag t/m vrijdag op afspraak: 06 81 91 72 18 

Expositie TROEP van Mariëtte Wijne

Van tiny stukjes plastic, steen, glas en ander afval maakt schrijver-illustrator Mariëtte Wijne kleine, kortstondige stillevens en sculpturen. Wijne begon met jutten op een Grieks eiland, maar sprokkelt net zo lief in de stad. Voor TROEP ging ze door de straten van Tuttifruttidorp. Benieuwd naar wat ze gevonden heeft? Kom maar kijken naar de expositie in Tiny Showroom. Daarna gaat TROEP netjes in de prullenbak. 

 

Expositie TROEP van Mariëtte Wijne. Van 8 tot 16 oktober. Zaterdag en Zondag van 14u tot 16u. Maandag t/m vrijdag op afspraak: 06 81 91 72 18 

Voorstelling 'Geld en Genoeg' Dette Glashouwer

Dat Dette Glashouwer bij Tiny Showroom komt spelen vinden we weer zo’n bijzonder hoogte punt. Met de vragen ‘Wat is geld’ en ‘Kan het ook anders’ reisde ze de wereld over. Ze trok van Istanbul tot Stavanger, van verschillende Amerikaanse universiteiten tot de sloppenwijken in Kenia. En nu doet ze dus Tiny Showroom aan!

In de voorstelling ‘Geld en Genoeg’ vertelt ze losjes maar precies over de geschiedenis en de betekenis van geld. Je denkt misschien: ‘Het gaat elke dag door mijn hand dus ik weet er alles van!’. Geloof het, Dette zet je aan het denken! De regie van deze voorstelling was in handen van Dirk Groeneveld.

Ze speelt op de stoep voor Tiny Showroom. Er zijn stoelen maar je neem je eigen klapstoel mee als je wilt. Toegang is gratis maar Dette gaat na afloop met de pet rond, vergeet haar niet!

 

Zondag 25 september. Aanvang 16:00 uur. Bij slecht weer speelt Dette binnen, in het huis achter Tiny Showroom.

Expositie 'Postuum Teus Rietveld'

Een buurvrouw klopte aan de deur van Tiny Showroom. Onder haar arm hield ze een dik schetsboek: de tekeningen van Teus Rietveld (1945). Wilden we het werk wellicht exposeren? De buurvrouw vertelde dat Teus ervan droomde om zijn tekeningen op ansichtkaarten te zien verschijnen. Het kwam er niet van, Epilepsie werd hem in 2019 fataal.

Wij van Tiny Showroom wisten wat ons te doen stond: de tekeningen op kaarten uitgeven. Koopt u ook zo’n setje om rond te sturen en Teus zijn droom te verwezenlijken? 

We kozen er voor het schetsboek in zijn geheel te exposeren. Ga er rustig voor zitten en laat je meevoeren in een wereld die zich pagina na pagina ontvouwt.

 

ps. Kun je niet naar de expo komen maar wil je wel een setje kaarten kopen, stuur dan een e-mail naar info@tinyshowroom.nl.

 

17 t/m 25 september. Zaterdag en zondag van 14u tot 16u.

Maandag t/m vrijdag op afspraak: 06 81 91 72 18

ijklei, Willemijn van Manen. 29 mei t/m 19 juni 2022

Keramiste Willemijn van Manen woont vlakbij het W.H. Vliegenbos. De klei die ze daar vindt  -  feitelijk oer-ij-klei - bewerkt ze tot een fijne, werkbare substantie. Deze klei bevat veel ijzer dat tijdens het bakken op hoge temperaturen rood wordt. Door de ijklei te mengen met andere soorten tovert ze als een volleerde alchemist een kleurpallet te voorschijn met schakeringen die lopen van rood-bruin (veel ijklei) tot licht crème (weinig ijklei). Het sobere handschrift van haar draaiwerk laat deze natuur-kleuren prachtig tot hun recht komen.

Onze grond is zo rijk, het werk van Willemijn laat dat zien, daar mogen wij hier in Amsterdam Noord echt trots op zijn! 

Zie voor meer informatie de website: ijklei

 

zaterdag en zondag van 13:00 uur tot 17:00 uur

maandag t/m vrijdag is Tiny Showroom open op afspraak. Een afspraak kun je telefonisch maken: 06 81 91 72 18.

De opening is zondag 29 mei om 15:00 uur. Welkom, Willemijn van Manen vertelt dan graag over haar werkwijze!

'Johan Cruijff ', Eliane Gerrits. 29 april t/m 8 mei 2022

Eliane Gerrits tekent al haar hele leven. Ze maakt vrij werk en werk in opdracht zoals kinderboeken en illustraties voor tijdschriften waaronder Elsevier. Recent tekende ze een serie portretten van Johan Cruijff, door zijn leven heen - jong en oud. Die tekeningen liet Eliane ook op stof drukken en daar maakte Piffin Duvekot een jurk van. En zo ontstond de Cruijffjurk die ook op de expositie te zien is.

Op vrijdag 29 april tekent Eliane Gerrits de stervoetballer live op de muren van de Tiny Showroom, vanaf 16:00 uur: 'Als je het ziet, dan begrijp je het!' 

Zie meer werk op: www.elianegerrits.nl

zaterdag en zondag van 14:00 uur tot 17:00 uur

maandag t/m vrijdag is Tiny Showroom open op afspraak. Een afspraak kun je telefonisch maken: 06 81 91 72 18.

De opening is vrijdag 29 april om 16:00 uur. Eliane Gerrits tekent dan live. 

'Sprookjesberaad', Yvon Trossèl. 26 februari t/m 13 maart 2022.

Yvon Trossèl (1962) is glasblazer en kunstenaar. ‘Glas is gestold licht’ zegt Yvon die nu ook fonkelende figuren van de mooiste kralen uit de wereld maakt. Door het aquarel-achtige handschrift lijken ze uit een sprookjesboek weggewandeld. Het werk van Yvon doet dan ook een beroep op sprookjes die we al eeuwen aan elkaar vertellen en die daardoor een deel van ons gezamenlijk onderbewustzijn zijn. 

In de expositie ‘Sprookjesberaad’ kwamen muis-grote figuren in het geheim in Tuttifruttidorp samen om over de toestand van de wereld te vergaderen - denk aan een sprookjesachtige G7-top. Op de vergaderagenda van het beraad stonden o.a.: ’Nieuwe waterglazen voor onze serieuze wereldleiders’ - die Yvon Trossèl natuurlijk zelf blies. 

In het volledig verduisterde interieur van Tiny Showroom moesten de bezoekers met een zaklamp zelf de fantastische figuren ontdekken wat van de expositie een spannend avontuur maakte. Hieronder enkele foto's van de expositie.

Meer informatie over Yvon Trossèl op de website: www.occhi.nl