Schuurtjes-wandeling Tuttifruttidorp

 

In de jaren 50 van de 20e eeuw werd Tuttifruttidorp gebouwd. Ook toen - de opbouwjaren na de Tweede Wereldoorlog - was er  woningnood. Om in een korte tijd zoveel mogelijk woningen te kunnen bouwen werd gebruik gemaakt van prefab-systemen. De noodwoningen hadden eigenlijk een tijdelijke bestemming maar ze staan er nog en er wordt, na de nodige renovaties, met veel plezier in gewoond - al valt aan de buurt nog wel het een en ander te verbeteren.

 

In Tuttifruttidorp staan ook heel veel schuurtjes. Deze schuurtjes vormen als het ware een dorp op zich. Architectuurliefhebbers storen zich eraan, net als sommige ambtenaren of bewoners. Toegegeven, de schuurtje contrasteren soms ook wel met de strakke, platte prefab wederopbouwarchitectuur maar maakt dat ze minderwaardig of ongewenst? Gelukkig worden de schuren door de gemeente gedoogd want er valt veel moois te ontdekken aan de soms verweerde of scheefgezakte bouwsels. Vaak zijn de gammele constructies vrijpostige manifestaties van het zelfbeschikkingsrecht en voeden ze zo zwijgend de discussie over het gebruik van de openbare ruimte. Soms zie je in de zelfbouw-constructies de landhuis-dromen van de bouwer terug of ontroert het gebruikte materiaal zoals bij de schuur die bekleed is met badkamertegel. Er hangt een bijzonder soort poëzie rond de geheimzinnige schuurtjes, als je het maar wilt zien.

 

Simon de Boer laat je graag de bijzonderste schuurtjes van Tuttifruttidorp zien - inclusief zijn eigen Tiny Showroom die op deze schuurtjes is geïnspireerd. Terloops verteld hij je ook over de prefab-architectuur van Tuttifruttidorp. 

De wandeling is gratis - als je wilt kun je op het eind een donatie doen, die wordt dan gebruikt voor het onderhoud van Tiny Showroom.

Voor een afspraak kun je mailen: info@tinyshowroom.nl of bellen: 06 81 91 72 18